İklim değişikliğinin etkileri artan kuraklıklar, orman yangınları, taşkınlar, afetler ve ekosistem ile biyoçeşitlilik kayıplarıyla giderek daha belirgin hale geldi. Türkiye, su kıtlığı veya stres durumunu tanımlamak için kullanılan uluslararası indekslere göre su stresi altında. Bu durum, iklim değişikliğinin etkileri, hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme ile birlikte daha kritik bir hal alıyor. 2030 yılına kadar su kaynaklarımızın nerdeyse %20 oranında azalacağı öngörülüyor.
Su kaynaklarımızın sürdürülebilir yönetimi ve verimli kullanımı her zamankinden daha önemli hale geldi. Kaynaktan son kullanıcıya sağlıklı ve yeterli su sağlanması konularını içeren “Kaynaktan Musluğa Su Yönetimi Programı”nı Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir GİZLİGİDER’in teşrifleri ile gerçekleştirdik. Programa Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER ile belediye başkan ve başkan yardımcıları, su ve kanalizasyon idaresi ve merkezi kurumların genel müdürleri ile teknik personelden oluşan yaklaşık 400 kişi katılım sağladı.
31 Ocak 2023 tarihinde Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin himayelerinde ve Bakanlığımız koordinasyonunda başlatmış olduğumuz “Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında su kaynaklarının korunması için gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalara devam etmekteyiz.
İçme-Kullanma Suyu Havzaları Koruma Altına Alınıyor
Suyun kaynağında korunmasına yönelik olarak, içme-kullanma suyu havzalarının korumasına ilişkin tedbirler bilimsel çerçevede değerlendirilerek havza özelinde koruma planları hazırlamaktayız. Bu kapsamda, 34 içme suyu havzası için koruma planları yürürlüğe alınmış olup diğer havzalar için Bakanlık ve belediyeler nezdinde çalışmalar devam etmektedir.
İçme Suyu Güvenliği Planları Yaygınlaştırılacak
İçme suyunun kaynaktan musluğa kadar olan yolculuğunu kapsayan ve afet durumlarında alınacak tedbirleri de içeren kapsamlı içme suyu güvenliği planları hazırlanmaktadır. İlk olarak Gaziantep ili için tamamlanan planın, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illeri için de hazırlanmasına yönelik çalışmalara Bakanlığımız tarafından devam edilmektedir.
İçme Kullanma Suyu güvenliğini Temin İçin İçme Suyu Arıtma Tesisleri Takip Ediliyor
Bakanlığımızca; belediyelerin içme suyu temin ettiği kaynakların kalitesi ve içme suyu arıtma tesislerinin performansları izlenerek revizyon ihtiyaçları belirlenmektedir.
Yürütülen çalışmalar ile;
•İçme suyu kaynakları üzerindeki baskıların analizi,
•Risk faktörlerini bertaraf edebilmek için mevzuatın revizyonu ve yeni parametrelerin değerlendirilmesi,
•70 adet içme suyu arıtma tesisi için detaylı teknik değerlendirme ve revizyon ihtiyaçlarının belirlenmesi konuları ele alınıyor.
Çalışma kapsamında, içme suyu arıtma tesislerinde görevli teknik personelin sertifikalandırmasının altyapısı oluşturularak çevrimiçi eğitim platformu da hazırlanacak.
Belediye Su Kardeşliği Yaygınlaştırılıyor
4 Aralık Dünya Su Kayıpları Günü vesilesiyle belediyeler ile merkezi yönetim temsilcileri bir araya geldi.
2022 yılında “Su Kayıplarının Azaltılması” teması ile belediyelerimiz arasında tecrübe ve bilgi paylaşımının sağlanması ve su kayıplarının kontrolü konuları; 2023 yılında “Su Verimli Kentler” teması ile su kayıpları, alternatif su kaynakları, kurakçıl peyzaj ve sünger şehir konularının ele alındığı programın bu yıl ki teması ise “Kaynaktan Musluğa Su Yönetimi” olarak belirlendi.
İçme suyu sistemlerindeki su kayıpları hem doğal hem de ekonomik kaynakların kaybolmasına neden oluyor. 2004 yılında ülke genelinde %60’lar seviyesinde olan ortalama su kaybı, yürütülen çalışmalar ile 2023 yılında %32 seviyelerine indirildi. Programda su kayıplarının önemi ve azaltılmasına ilişkin çalışmalar değerlendirildi.
Belediyeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmak amacıyla başlatılan 47 belediyenin dahil olduğu Belediye Su Kardeşliği uygulamasına bu yıl 15 belediye daha eklendi. Uygulama ile belediyeler karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak iş birliği sağlamaktadır.